A hatásos domain név

2010.10.20. 18:25

 

Ha jól választ domain nevet, sok látogatója lehet. Ha viszont nem, akkor még azt is elveszítheti aki talán vásárolhatna Öntől. Vajon a cégvezetők tisztában vannak a weboldal készítéskor, mit kell beletervezni a megjelenésbe és mit tilos? Tisztában vannak vele mire is jó a weboldal? Hogyan találnak majd rá az online érdeklődők? De ne szaladjunk előre!

 

Mi az a domain név?

A domain név (vagy magyarul tartománynév) egy szolgáltatást vagy számítógépet azonosít az interneten (pl.: www.charlottesweb.hu ). A domain név valójában egy címke, amelyet a nehezebben megjegyezhető IP cím alternatívájaként használunk. A domain név több, egymást pontokkal elválasztott tagból áll. Ezek felépítése fordított hierachikus azaz a legfelsőbb szint a legutolsó tag, (pl.: "hu", "com", "eu"), utána a második szintű domain tag jön: pl. "charlottesweb". A domain név tovább bontható még több aldomain-re pl.: demo.dnm-consulting.eu)

 

A haszontalan weboldal

A vállalkozások tulajdonosai már kezdik felismerni, hogy szükséges jelen lenni az interneten, az online közösségekben. Azonban nagyon kicsi réteg az, amely azzal is tisztában van, hogy ha az internetes jelenlétet saját hasznára kívánja fordítani, akkor azt hogyan tegye.

Tapasztalataink szerint a cégek többsége csak annyit tud, hogy kell egy weboldal. Megbíz valakit - nem feltétlen szakembert - annak kivitelezésére, de mivel nem ért hozzá, nem is igazán foglalkozik azzal, hogy a kapott szolgáltatás valóban megfelel-e a piaci elvárásoknak. A cégek nagy része nagyon sok pénzt ad ki egy nem működő, funkcionálisan használhatatlan weboldalért. Pedig ha tudnák, hogy egy jól megtervezett oldal már az elkészítéskor töredék annyiba sem kerül, mint az az oldal, amit állandóan újítani, toldozni-foldozni kell és külön kiegészítő szolgáltatásokat kell hozzá igényelni, hogy az épphogy ellássa alapfeladatait.

 

A domain név választás

A domain név választás alapjaiban határozhatja meg egy oldal jelenét, használhatóságát és megtérülési mutatóit. Ezért fontos, hogy az alábbi gyakorlati tanácsok mentén haladva tervezzék meg online jelenlétüket.

 

A domain név utaljon arra a tevékenységre, márkára, amit az Ön cége képvisel!

Sok esetben a cégek saját cégnevüket adják meg a domain névnek. Ez több okból is elhibázott lépés: csak az találja meg az interneten, aki ismeri már az Ön cégét - tehát az ön tevékenységi területét keresve nem sok esély van arra, hogy a potenciális ügyfelek rátaláljanak az oldalára.

Példa: Adott egy vállalkozó, legyen a neve Zsuhaj Pál. Mint egyéni vállalkozó tetőfedéssel foglalkozik. Ő készíttetett magának egy "weboldal"-nak nevezett lapot, amit a www.zsuhaj.hu domain név alatt lehet megtalálni. Pedig mennyivel jobb lett volna, ha Zsuhaj úr pl. a www.tetofedes.hu domain nevet regisztrálja be magának.

1.) Jelenlegi domain nevét csak azok találják meg, akik konkrétan az Ő nevére keresnek rá az interneten, vagy akinek ő már személyesen megadta az oldal elérhetőségét.

2.) Esélytelen, hogy az elkészült weboldalát az internetes keresőkben bárki is megtalálja szakipari szavakra keresve, mert a keresőoptimalizálás (SEO) nem megfelelő.

Tehát: egy az online marketinghez nem értő ember, borsos összegért megbízott egy az online marketinghez ugyancsak nem értő weboldal készítőt és így lett egy használhatatlan, funkcióit ellátni nem tudó, ámde sok pénzbe kerülő weboldal!

A cégnévről elnevezett domain név akkor optimális választás, amikor ügyfeleinknek marketing anyagként hívjuk fel figyelmét weboldalunkra. Pl.: névjegykártyán, szórólapon, hírlevélben, hirdetésben. De vigyázat: weboldala olyan, mint egy bolt. Aki megnyitja, olyan mintha a boltba menne be. Ön milyen boltba megy be szívesen? Hol időzik el jobban: egy tiszta, rendezett, barátságos, üzleti igényeit kielégítő helyen, vagy ott, ahol már rég nem forgalmazott, elavult termékeket lát heverni a földön, a poros polcokon, ahol sehol egy eladó és alapvető elvárásoknak sem felel meg a kiszolgálóhelyiség?

 

Ne ingyenes, tárhelyet válasszunk (nevenincs aldomain megoldással) cégünk részére!

Egy egyedi domain név fenntartása (www.cegnev.hu), tárhellyel évente 8-12.000,-Ft-ba kerül. Amelyik cég ekkora összeget nem tud kigazdálkodni egy év alatt, nem kelt jó benyomást a potenciális ügyfelek között. Az ilyen oldalakat a látogatók (már ha eljutnak a látogatás fázisába egyáltalán) nem fogják komolyan venni!

 

Elgondolkodtató...
  • Önnek már van domain neve?
  • Ha Ön szerint, a fenti cikk alapján nem megfelelő a domain neve, mit választana?
  • Ötleteljen: milyen szakszavak, tevékenységek, üzletág elnevezések jellemzik az Ön cégét?
  • Ha Ön lenne a saját potenciális ügyfele, milyen szavakat írna be a keresőbe?

A bejegyzés trackback címe:

https://webhaszon.blog.hu/api/trackback/id/tr592386665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása