A vevőhöz szóljon az oldal

2010.10.19. 00:49

 

 Mindenkinek más az ízlése: a weboldal tulajdonosnak, a weboldal készítőnek, a "hozzáértő" barátoknak, de a lényeg még is az: mi tetszik vajon a potenciális Vevőnek? Van olyan weboldal, ahol 6-7 féle betűtípus, hasonlóan sokféle színkombináció fellelhető. Az oldal hemzseg a pörgő-forgó-csillogó-villogó képektől, s a flash animációktól! Ezt el kell felejteni! Legalábbis akkor, ha azt szeretné, hogy az oldalára látogató érdeklődőknek pozitív benyomásuk legyen a látottak alapján az Ön cégéről, szolgáltatásáról, termékéről! Nem szabad elfelejteni, hogy nem hobbi weboldalakról beszélünk, hanem hasznot hozó weboldalról. A színeknek, a képeknek, az oldal látogatóira ható látványnak befolyásoló erővel bíró hatásuk van: negatív vagy pozitív irányba.

 

Színek

Weboldalakat nézegetve látható, hogy a színskála valamennyi árnyalatát megtalálhatjuk barangolásaink alatt. És észrevehetjük, hogy bizony hatnak is ránk: van, ahol szívesen elidőzünk, van ahonnan rögtön el is kattintunk, mert olyan rikító, hogy már bántja a szemet. Mint a természetben: ahogy a túl élénk növények és rovarok általában mérgezőek vagy épp hatástalanságukat próbálják így álcázni, úgy a weboldalakra is igaz: a túl élénk, cifra weboldal nem tartalmaz általában használható, érdemi információt a vevők számára, hiszen főleg a kűlcsínyre koncentráltak - mégpedig igen eltúlozva. Ha komolyabb, sikeres cégek weboldalán járunk, láthatjuk, hogy 2-3 színnél többet nemigen használnak. A konzervatív megjelenés még mindig hatásosabb és komolyságot tükrözve nagyobb érdeklődést vált ki az emberekből, megbízhatóbb cég benyomását keltik. Tegyen egymás mellé különféle színkombinációkat, akár az egyszerű Paint program segítségével és meglátja, hogy Önre vajon milyen hatással vannak színek. Válassza ki az Önnek legmegfelelőbbet, de ne mint weboldal tulajdonos, hanem mint egy weboldal látogató. Ön milyen színű oldalakon időzne többet?

 

Betűtípusok

Itt most nem kifejezetten a karakter kódolási hibákról kívánok szólni, amikkel nap mint nap bőven lehet találkozni, még a legprofibb oldalakon is, hanem inkább a karakter típusok diszharmóniájáról. A legtöbb weboldal Arial betűtípussal íródik. Vannak hasonló, exkluzívnak mondható karakterkészletek is. Bizonyára szépek, megfelelőek. De gondolni kell arra, hogy milyen összevisszaságnak hat, amikor 4-5 betűtípus jelenik meg ugyanazon oldalon, nem beszélve a dőlt, aláhúzott, vékony, vastag, színes betűk kombinációjáról. Weboldalán a színeken túl figyelnie kell a karakterek egységes voltára. Ettől eltérő lehet, ha kifejezetten a kiemelés céljából változtat meg egy-egy betűtípust, pl: idézetek, figyelmeztetések, stb. Azt mondják: "az egyszerűbb jobb" - és ez igaz erre is!

 

Elgondolkodtató...

  • Önnek mi a három kedvenc színe?
  • Mi a kedvenc weboldala, amit a tartalom miatt olvas szívesen?
  • Melyik az a weboldal, ami Ön szerint üzleties és már az első pillanatban jó benyomást keltett?
  • Mit gondol: az egyes színek milyen hatással vannak az emberekre?
  • Önre hogyan hatnak a színek az internet világában?

A bejegyzés trackback címe:

https://webhaszon.blog.hu/api/trackback/id/tr772382572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása